Een 8 is vaak beter dan een 10...


Joe Rogan is zo'n beetje de meest succesvolle podcaster ter wereld. Elke keer weer krijgt hij het voor elkaar om interessante mensen aan zijn tafel te laten aanschuiven en daar een nóg interessanter gesprek mee te hebben. De onderwerpen lopen vaak uiteen, maar in veel gevallen gaat het gesprek over mindset, zelfontplooiing en dergelijke. Zo had hij op een gegeven moment ook een ex-UFC vechter aan zijn tafel die inzoomde op de constatering waarom Russische cagefighters en worstelaars over het algemeen meer succesvoller zijn dan Amerikaanse.

Volgens hem kwam dit door de wijze van trainen. Hij vertelde dat Russische vechters onder hun maximum trainen, maar dat dan wel elke dag en altijd met zoveel mogelijk plezier. Dit in tegenstelling tot de Amerikanen die soms dagenlang het uiterste van zichzelf eisen en af en toe één dag, of misschien wel meer, moeten rusten om bij te komen van de zware gedane arbeid. Als je echter onderaan de streep kijkt, blijkt dat de Russische vechters veelvuldiger en met meer plezier getraind hebben dan hun Amerikaanse collega's.

Als je deze simpele theorie doortrekt naar je eigen leven en kritisch kijkt naar waarom je op een gegeven moment stopt met het ten uitvoer brengen van sommige voornemens, dan dient zich al snel de verklaring hiervoor aan. Je hebt gewoon teveel van jezelf geëist waardoor je een 'break' nodig hebt. In het verlengde van dit verhaal zou je dus kunnen beslissen om voortaan maar voor een 8 te gaan in plaats van die 10 zodat je die 8 elke dag zonder al te veel moeite en met plezier kan halen. Op de lange duur haal je hiermee eerder het beste uit jezelf dan door het elke dag streven naar die 10 om er na een tijdje de brui aan te geven. Het devies luidt dan ook: denk op langere termijn, eis veel maar niet teveel van jezelf en zorg ervoor dat je vooral plezier blijft houden in wat je doet... Het resultaat lacht je dan zeker tegemoet! :-)