Een fijne wandeling


Een paar weken geleden kwam ik op een netwerkmeeting en stond ik binnen één minuut na binnenkomst al in een geanimeerd gesprek met een trainer/coach en een koffiebrander. Soms lijkt het alsof je door een soort magneet naar iemand wordt toegetrokken - in dit geval naar twee met elkaar pratende heren - en het aanknopen van een gesprek met een onbekende dan net zo gewoon is als je volgende ademhaling. De trainer/coach en de koffiebrander bleken twee gepassioneerde mensen te zijn met een goed verhaal. Ik hou daar wel van, van mensen met een goed verhaal.

Tegen het einde van de meeting nodigde Hartger - de trainer/coach - mij uit voor een vroege ochtendwandeling door het mooie Hitland op een van de volgende zaterdagen. Zeven uur zou een goed tijdstip zijn. Nu ben ik niet zo happig om 's morgens vóór zeven uur al uit de veren te moeten - laat staan voor een wandelafspraak met een vreemde kerel vlakbij een verlaten bos - maar ik liet mij overhalen toen Hartger vertelde dat hij dit met veel clienten pleegt te doen en het altijd een goede start van de dag blijkt te zijn.

En zo gebeurde het dat ik mijn auto afgelopen zaterdag iets voor zeven uur parkeerde op een schemerige en nagenoeg verlaten parkeerplek naast de golfbaan van Hitland. Hartger stond er al en stapte uit toen ik mijn auto parkeerde. Zonder veel woorden maakten we een foto van het opdoemende licht aan de horizon.

We gingen aan de wandel en al snel raakten we in een geanimeerd gesprek waarbij we beiden het een en ander over onze eigen achtergrond vertelden. Je kent het wel; een stuk over je jeugd, waar je vandaan komt, je huidige gezinssituatie en uiteraard iets over je werk.

Het gesprek kreeg echte diepgang toen we het onderwerp God en religie aansneden. Ik wilde dit eigenlijk vermijden - ik heb er namelijk niets mee -, maar omdat ik tijdens de netwerkmeeting al had begrepen dat Jezus één van de grote voorbeelden van Hartger was, vond ik een vraag hierover meer dan passend in ons gesprek. Ik was blij om te horen dat hij een hele verlichte visie had op het christendom, de Bijbel, Jezus, God en andere religies. Een verademing vergeleken bij de dogmatiserende fanatieke religieuzen die mij meer dan eens door hun bekrompen overtuiging hebben weggejaagd van alles wat met God te maken heeft. De vrije geest - met al zijn verantwoordelijkheid - is naar mijn idee het meest belangrijke bezit wat wij als mens moeten zien te behouden. Religie mag deze nooit en te nimmer overvleugelen. Fijn om te weten dat er mensen zoals Hartger zijn die Jezus als voorbeeld hebben en tegelijkertijd de vrije geest toejuichen.

Na terugkomst bij de auto heb ik hem het boekje 'De weg van de Positenna' gegeven en kreeg ik 's middags iets na 13 uur een ontzettend aardige en positieve terugkoppeling over het boekje met daarbij de vraag of hij 10 Positenna's en 10 boekjes bij mij kon bestellen. Ik hoop dat hij er evenzoveel mensen blij mee kan maken!

Overigens kan ik een dergelijke vroege wandeling absoluut aanbevelen. Ik had heel de dag energie te over en de dag leek veel langer te duren dan anders. Hartger en ik hebben voor over vier weken weer afgesproken. Ik kijk er echt naar uit.