De kracht van focus en herhaling


We weten het allemaal: als je topsporter wilt zijn of de beste muzikant, acrobaat, chirurg, advocaat of wat dan ook, dan zal je vele uren moeten investeren om het gewenste niveau te kunnen halen. Hierbij gaat het om focus, focus en nog eens focus. En als je eenmaal op dat niveau zit, zal je gefocust moeten blijven om het te kunnen behouden. Of nog sterker: je zult steeds harder en/of slimmer moeten werken omdat we simpelweg ouder worden of omdat onze omgeving dat van ons verlangt. De meeste van ons vinden het normaal om kennis en kunde te blijven opdoen met betrekking tot ons vakgebied. Het hoort er nu eenmaal bij.

Maar hoe zit dit met onszelf? Met ons feitelijke IK? Hoeveel tijd besteden we hieraan? Uiteraard... we lezen af en toe eens een motiverend boek of misschien een artikel over dit onderwerp, maar als je dit afzet tegen de tijd die we besteden aan 'het onderhouden van een kunstje' - ik druk het nu wel erg plastisch uit -, dan kun je je afvragen of je wel genoeg tijd besteedt aan je feitelijk IK.

Eén keer een boek lezen over dit onderwerp en deze vervolgens met een goed gevoel opzij leggen houdt in dat de stof snel vervaagt en uiteindelijk veel minder bijdraagt aan blijvende zelfontwikkeling dan als je het als naslagwerk zou hebben benaderd: je pakt er regelmatig een deel uit en gaat ermee actief aan de slag om het je écht eigen te maken. Pas dan ben je met zelfontwikkeling bezig zoals een topsporter dat zou doen.

Een voorbeeld: door één keer een gewicht van vijftig kilo te drukken word je niet sterker. Je bewijst er wel mee dat je het kunt, maar iemand die dagelijks een dergelijk gewicht meerdere keren drukt, zal vele malen sterker zijn. Dat geldt dus ook voor alles op het gebied van zelfontwikkeling. Doe het niet één keer, maar herhaal tot je het je eigen hebt gemaakt. Eigenlijk is de opdracht heel eenvoudig: denk als een topsporter, ook als het om je eigen IK gaat!

Om de kracht van herhaling - dus focus - onder de aandacht te brengen heb ik een aantal jaar geleden de Positenna bedacht, in feite een knoop in je zakdoek maar dan anders... Deze helpt je om dingen te laten beklijven. Echt, deze aanpak helpt! Gewoon elke dag aan de bak met jezelf, net zoals een topsporter. Succes verzekerd!