Een fantastische dosis gif


Tussen mijn diepe ademhalingen door hoor ik mijzelf kreunend van misselijkheid moeizaam uitbrengen: 'Oh, wat heftig!' Ik voel een enorme onbekende vurige kracht zich in noodtreinvaart meester maken van mijn lichaam en hoofd. Nog geen seconde later ga ik 'out'.

Ik bevind mij op een Kambo-ceremonie met zo'n vijftien andere personen inclusief drie begeleiders, maar heb daar even geen weet van. De reden waarom ik daar zat had ik in de aanloop erna toe aan iedereen die het maar horen wilde duidelijk verwoord: ik wil van de Prednison en andere reumamiddelen af. Na tien jaar was ik er wel klaar mee. Had geen zin om de rest van mijn leven dure medicijnen te moeten slikken die eigenlijk ook nog eens slecht voor mijn gezondheid waren. Al die verschrikkelijke bijwerkingen, reguliere doktersbezoeken, diverse onderzoeken, bloedtesten... Het was mooi geweest. Dan maar op zoek naar iets wat mij sneller een normaal leven terug zou kunnen geven. Dat werd Kambo, het gif van de Phyllomedusa Bicolor oftewel de groene boomkikker. In het Amazonegebied houden hele indianenstammen al eeuwenlang Kambo-sessies om zichzelf te reinigen en ziektes uit te drijven. Mijn zoon noemde het eens tussen neus en lippen door, maar toen ik na grondig Googlen besloot om het echt te gaan doen, trok hij zijn handen ervan af. 'Hé pap, je doet dit zelf hè, ik heb je niet gedwongen...'

Kambo schijnt je immuunsysteem te resetten. En omdat reuma een van de vele exponenten is van een totaal verkeerd werkend immuunsysteem - deze gaat tégen je werken in plaats van vóór je - redeneerde ik dat als deze zou worden teruggezet naar fabrieksinstellingen, ik weer de oude zou kunnen worden. Met die insteek ben ik in overleg gegaan met mijn reumatoloog - die het toejuichte - en heb ik mij aangemeld voor een Kambo-ceremonie.

Heel langzaam kom ik bij bewustzijn. Ik voel een ondersteunende hand op mijn rug en kijk af en toe in een lege emmer vlak onder mijn kin. 'Leeg?' denk ik op een gegeven moment. 'Heb ik dan niet overgegeven?' Mijn maag laat weten dat er iets aan de hand is en ik voel water in mijn neus. 'Zou ik dan toch...?'

Niet veel later ga ik op mijn linkerzij liggen en voel mij langzaam koud worden. Ik trek de meegenomen deken over mij heen om vervolgens het komende half uur tussen slapen en waken door te brengen, af en toe een blik werpend op de nog steeds lege emmer die mijn begeleider zo zorgzaam voor mijn neus had gelegd.

Eenmaal weer bij mijn positieven ga ik op de rand van mijn matras zitten en zie her en der blije gezichten naar mij kijken. Ik schijn de show te hebben gestolen omdat ik zo'n tien minuten 'out' was gegaan - iets unieks - en gedurende die tijd, zonder enig besef, mijn maag had geleegd. Het bleek een mooi voorbeeld te zijn van een totale reset: hoppa, stekker eruit... even wachten... hoppa, stekker erin.

Als iedereen weer bij zinnen is en het afsluitingsritueel heeft plaatsgevonden, wordt er heerlijke zoute groentesoep geserveerd met brood en smeerseltjes. Iedereen geniet ervan en er vindt een spontane evaluatie plaats. Wat fantastisch om te horen en te zien wat een dergelijke sessie met mensen kan doen. Ik voel mij als in een warm bad.

Bij het afscheid nemen - ruim vijf uur na aanvang - bedank ik de begeleiders hartelijk voor hun liefdevolle ondersteuning en word ik zelfs heel emotioneel. Kambo doet wat met je. Het gaat naar de kern en haalt verstopte zaken naar boven zodat echte genezing kan worden ingezet.

Als je mij zou vragen of ik Kambo zou aanraden, dan hangt dit af van je persoonlijke situatie. Maar mocht je geen hartkwaal hebben of andere direct levensbedreigende ziekte, dan zeg ik volmondig ja. Kambo werkt bij iedereen anders. Het neemt een blauwdruk van je lichaam en hoofd en helpt je daar waar je het het hardst nodig hebt. Kambo is een onvoorstelbaar slim medicijn en ook nog eens puur natuur.

Er is veel veranderd vanaf die sessie. Ik heb goede energie, ben liefdevoller, begripvoller, reageer alerter, ben directer in het laten weten wat ik wel of niet wil, heb minder trek in koffie en alcohol en... ben gestopt met mijn medicatie. Heb geen last meer van reumaklachten. Maar ik ben er nog niet. Om alles definitief te resetten zijn er nog twee sessies nodig. Ik kijk er echt naar uit.