Muziek is als het leven zelf


Muziek, we lijken er niet genoeg van te krijgen. Er zijn inmiddels miljoenen muziekstukken bedacht, gespeeld, uitgegeven en aangehoord en er zullen nog oneindig veel volgen. Muziek is als zuurstof; we kunnen niet zonder en daarnaast is het ook onzichtbaar.

Maar daar waar zuurstof zich steeds in dezelfde vorm voordoet, geldt dit voor de muziek het tegenovergestelde; er zijn oneindig veel varianten.

Waar de een de maker ervan is (en natuurlijk ook luisteraar), is de ander alleen luisteraar, met aan beide kanten ontelbare soorten smaken en voorkeuren. Hetzelfde muziekstuk kan voor iedereen iets anders betekenen. Muziek is een reis, net zoals het leven zelf. Je wilt niet direct naar het slotakkoord toe; nee natuurlijk niet, je wilt eerst worden meegenomen in een trip vol verrassingen, een reis waar je blij van wordt, die je pakt en weet te boeien. Een reis die een leven lang mag duren, die je graag met anderen deelt en waar je elkaar in weet te vinden.

Muziek is als het leven zelf. Maar het vreemde is, is dat veel mensen elke dag steeds weer hetzelfde liedje draaien, elke dag dezelfde dingen doen zonder enige uitdaging aan te gaan. Omdat het 'zo lekker veilig is'. Dat moet toch oervervelend zijn? Het zou mij mijn neus uitkomen in ieder geval. Twee keer eenzelfde liedje achter elkaar spelen zal je bij mij nooit horen. Het leven biedt daarvoor gewoon teveel mogelijkheden. Net zoals muziek.

Beeld jezelf nu eens in dat je leven echt een aaneenschakeling van muziekstukken is waarbij je steeds weer iets anders wilt beleven. Oké, om de zoveel tijd wil je een paar van je favorieten terug horen, maar grotendeels luister je naar iets nieuws. Hoe avontuurlijk is dat? Elke dag iets anders, of elke week. Natuurlijk, de beat loopt door - misschien in diverse tempi - en ook de meeste geluiden, melodieën en akkoordenschema's begin je inmiddels te herkennen omdat ze zo veel op elkaar lijken. Maar je brengt in ieder geval verandering aan. Doe eens een keertje rock & roll, of puur klassiek; Bach of zo en wissel dit ook nog eens af met rap, hardrock of jazz. Variatie maakt het leven mooi, net zoals muziek.

Ik zou zeggen; gewoon doen.