We zijn allemaal winnaars!


Ik herinner mij er geen bal meer van, maar ik moet ooit mijn eerste zwemwedstrijd op glorieuze wijze hebben gewonnen. Of was het toch meer een 'close call'? Hoe dan ook, ik zal op weg naar die eindstreep veel competitie hebben gehad en me dus uit de naad hebben moeten zwemmen om bij de finish - waarschijnlijk met snot voor de ogen en een opgelucht gevoel - als eerste aan te tikken.

Tijd om uit te hijgen was er niet want direct na dat 'aantikken' moest ik een gat zien te boren in een verrassend stevige wand om uiteindelijk binnen te worden gelaten en mijn plaats op te eisen.

Alles tot dat moment was één groot gevecht geweest. Maar... eigenlijk was ik aan het echte slagveld ontkomen want na mij sloot de poort en werd iedereen behalve ik - de geluksvogel - buiten gesloten en 'en masse' weggevoerd, hoppa, zo het putje in. Dat dit hele gedoe een voorteken was van het menselijk bestaan met al haar strijd, was mij op dat moment nog niet duidelijk. Daar kwam ik later pas achter.

Dat ik die wedstrijd won bleek achteraf bepaald niet uniek te zijn. Miljarden waren mij voorgegaan en velen zouden er nog volgen. Ook allemaal winnaars dus.

Tja, zo simpel is het eigenlijk; elk mens die hier op aarde rondloopt heeft in zijn prille bestaan aangetoond te kunnen knokken en vanuit een extreem moeilijke situatie toch als winnaar uit de bus te kunnen komen.

Verbazingwekkend vind ik het hoe vaak ik om mij heen hoor dat 'het leven zo zwaar is', dat het 'één grote strijd is', of dat men zichzelf als slachtoffer neerzet of anderen slachtofferiseren. Tja, denk ik op zo'n moment: waren de voortekenen anders dan? Volgens mij had je beter moeten weten; je had die beurt ook aan je voorbij kunnen laten gaan en iemand anders dat plekje mogen gunnen... Het leven is nu eenmaal competitief. Zo simpel is het. Grow up!

Veel mensen lijken te zijn vergeten dat ze eigenlijk geboren winnaars zijn. Waarschijnlijk kijken ze teveel de verkeerde kant op. Het leven heeft nu eenmaal zijn mooie en slechte kanten, net zoals wij goed en slecht in onszelf hebben zitten. Die zijn beiden nodig om onszelf in dit leven overeind te kunnen houden. Het prettigst leven we echter als we de nadruk op het goede en het mooie leggen. Dat creëert kansen. Op een baan solliciteren waar 140 anderen op af komen is natuurlijk een lachertje, want tijdens die eerste zwemwedstrijd heb je er miljoenen achter je gelaten. Hoe bedoel je, geen kans?

Het is gewoon een kwestie van hoe je het bekijkt. Met een betere bewustwording van de winnaar in jezelf waarbij je je richt op kansen in plaats van bedreigingen, wordt je leven een stuk aangenamer. Echt!

Succes!