Storytelling


Het lijkt wel of je er steeds meer over hoort; storytelling. Op zich niet eens zo gek want verhalen vertellen is zou oud als de mensheid zelf. Het zit in onze genen geprent. Veel van wat we weten en toepassen is nu eenmaal tot ons gekomen via de oeroude mond tot mond route. Het begon al toen we klein waren en vlak voor het slapen gaan allerlei verhaaltjes in onze oren kregen gefluisterd. Soms sliep je daar als kind lekker op en een andere keer werd je daar 's nachts badend in het zweet wakker van...

Maar ook op school; of misschien wel: juist op school was storytelling belangrijk. Misschien weet je nog je geschiedenisleraar te herinneren, die vol passie over gebeurtenissen stond te vertellen die zich honderden jaren vóór zijn geboorte moeten hebben afgespeeld maar die hij verbaal zo beeldrijk schilderde alsof hij er zelf bij was geweest. Je hing dan aan zijn lippen en de schoolbel aan het einde van de les werd dan meestal ervaren als een auditief disruptief element dat altijd te vroeg kwam.

En als je dan na je studie aan het werk gaat blijkt ook daar storytelling belangrijk te zijn om een belangrijke boodschap goed over te brengen. Dat lukt helaas niet iedereen. Ik kan mij heel wat keren herinneren dat ik tijdens het bijwonen van presentaties het gevecht tegen de slaap bijna verloor en mijn hoofd het liefst op de schouder van mijn buurman/-vrouw had willen leggen omdat de oersaaie verbale monoloog van de spreker meer dan slaapverwekkend was.

Storytelling is geen monoloog, maar een verbale voorstelling die alle aandacht opsoupeert van de luisteraar, simpelweg omdat de verhalenverteller met passie, kennis en humor zijn publiek weet te raken en mee te nemen in zijn verhaal. Als daar ook nog eens een oprecht persoonlijk element aan wordt toegevoegd dan is naar mijn idee de storytelling helemaal geslaagd.

Iedereen kan verhalen vertellen; we hebben het tenslotte met de paplepel ingegoten gekregen. Het is een kwestie van inleven in wat jouw publiek zou willen horen, een gedegen voorbereiding en het gewoon doén. Er moet daarnaast wel aan één belangrijke voorwaarde worden voldaan: vooral jezelf blijven. En eigenlijk is storytelling daarmee een stuk eenvoudiger geworden want iedereen heeft een verhaal. Ook jij.