Dag sinterklaasje...


Zo, het zit er weer op, dat sinterklaasgedoe. Naast alle negatieve en energieslurpende berichtgeving over zijn knechten, heb ik helemaal niets van dit kinderfeest meegekregen. Jammer? Nee, want een feest is het allang niet meer. Sinterklaas is verworden tot een jaarlijks terugkerende slachtoffercampagne waarbij onredelijkheid, kortzichtigheid en geweld hand in hand gaan. Er is eigenlijk niets leuks meer aan omdat het feest definitief vergiftigd is door de slachtofferelite die een tweespalt heeft weten te bewerkstelligen in de vroeger o zo eenduidige aanhang van dit volksfeest.

Natuurlijk heeft zwarte Piet niets meer discriminatie te maken, net zo min als 'iemand blij maken met een dooie mus' het stimuleren van dierenmishandeling is. Tja, inmiddels schijnen niet alleen bepaalde bevolkingsgroepen extra lange tenen te hebben, maar ook dieren.... Het moet niet gekker worden. Verandering in ons feestgedrag en onze (beeld)spraak lijkt meer ingegeven te worden door het neerzetten en uitvergroten van een slachtofferrol dan welke andere reden ook. Toen Johan Derksen kritiek kreeg op zijn opmerkingen die hij over homo's had gemaakt, verdedigde hij zich door te stellen dat homo's niet heilig zijn verklaard en dat iedereen, dus ook homo's, tegen een stootje moeten kunnen... Daar heeft hij zeker een punt. Weg met die lange tenen!

Ooit was ik een aantal weken in Kenia en heb met eigen ogen gezien hoe slecht de bevolking elkaar behandelde. Toen later ook nog eens in Rwanda flink werd huisgehouden onder de Hutu's en Tutsi's ben ik definitief anders naar 'discriminatie' gaan kijken.

Het is overduidelijk dat het slachtofferkleed veel te snel wordt aangetrokken; dat werkt bij veel mensen als een rode lap op een stier. Waarschijnlijk mag ik dat laatste straks ook niet meer zeggen, want stierenvechten is zeker geen diervriendelijk gebeuren... Wat mij betreft gaat het om de beeldspraak; in het geval we per direct met stierenvechten zouden stoppen, zal een stier toch blijven reageren op die rode lap. Dus waarom zou een dergelijke metafoor niet mogen worden gebruikt?

Om terug te komen op het sinterklaasgedoe: wat mij betreft mogen we deze traditie per direct stoppen, want dan hebben we in Nederland een hoop minder stress en agressie. Maar daar doen we de echte aanhangers van dit volksfeest natuurlijk geen plezier mee. Vandaar een oproep aan die kleine groep lange-teners: stop met dat slachtoffergedoe, schmink jezelf eens pikzwart en verras je kleine nichtje met een kadootje terwijl ze niet in de gaten heeft dat jij haar dat geeft... Die glimlach en dankbaarheid, maar ook die lichte twijfel 'ken ik jou niet ergens van?' Daar doe je het voor... Dat is het échte sinterklaasfeest.