Een heel positief 2019


'Wat vliegt de tijd toch.' Misschien wel een van de meest uitgesproken zinnen van de afgelopen decennia. Inderdaad, 2018 is alweer voorbij voordat we echt in de gaten hadden dat het begonnen was en we staan nu plots aan het begin van een nieuw jaar dat minstens net zoveel op ons pad zal brengen als zijn voorganger. Net zo snel, net zo hectisch. We hebben onze goede voornemens uitgesproken (hoe staat het hier mee nu we tien dagen onderweg zijn?) en bijna ontelbare keren 'gelukkig nieuwjaar' gewenst en aangehoord terwijl we vriendelijk glimlachten in de hoop dat het ook daadwerkelijk een gelukkig jaar zou worden. Tja, was is nu 'een gelukkig nieuw jaar'? Geld? Een nieuwe liefde? Beter werk of meer inkomsten? Een nieuwe stereo of een nieuw huis? Enfin, er zijn legio wensen die ingevuld kunnen worden om tot het gewenste geluk te komen. Mooi toch, om dergelijke wensen te hebben?

Toch zullen veel mensen het beoogde geluk ook dit jaar niet vinden. En dat is jammer, zelfs triest soms. Een groot deel van hen kan daar helaas zelf niets aan doen omdat de omstandigheid waarin men zich bevindt dit simpelweg niet toestaat. Ik heb het al eens eerder gesteld: dat zou verboden moeten worden. Maar het is soms helaas niet anders. Hopen op een positieve verandering is dan vaak het enige dat rest. Maar voor een ander groot deel onder ons, dat het geluk maar niet kan vinden, gaat die vlieger niet op. Die bevinden zich absoluut in de situatie om zichzelf een gelukkig jaar toe te eigenen, echter lukt het ze op een of andere manier niet. In de meeste gevallen komt dat omdat het geluk op een verkeerde plek wordt gezocht. Of in de handen van verkeerde personen wordt gelegd.

Dat geluk toch echt bij jezelf begint, vergeten nogal wat mensen. Maar als je dat stukje goed op orde hebt, zal het geluk je inderdaad toelachen. Dan kan jouw jaar niet meer stuk met al zijn positieve ontwikkelingen. Dat 'stukje' is al een heel verhaal op zich; teveel om in deze blog uit de doeken te doen. Bottom-line komt het erop neer dat je jezelf dat mooie nieuwe jaar oprecht moet gunnen. Dat klinkt heel simpel maar zo eenvoudig is dat niet. De manier om dat voor elkaar te krijgen heb ik beschreven in mijn boekje 'De weg van de Positenna'.

Hoewel het officieel helemaal allang niet meer mag - van wie eigenlijk? - zou ik zeggen: een héél positief 2019 toegewenst. Implementeer die goede voornemens - doe het nu want het jaar is voorbij voordat je het in de gaten hebt -, maar begin bij jezelf!