Dode door Ayahuasca


Vandaag stond er in het nieuws een bericht over een dode man na het bijwonen van een Ayahuasca ceremonie. Verschrikkelijk in meerdere opzichten. Uiteraard in eerste instantie voor de betreffende man en zijn geliefden, maar ook voor de organisatoren van de ceremonie en niet in de laatste plaats voor Ayahuasca zelf. Want dit uit de oerwoud van de Amazone afkomstig goedje heeft in de afgelopen honderden jaren veel meer goed gedaan dan kwaad. Sinds jaar en dag wordt Ayahuasca door mensen gebruikt om bij zichzelf een groter bewustzijn te creëren, van verslavingen af te komen en/of ziektes te bestrijden. Het bestaat uit een mix van twee planten waarbij de ene de geestverruimende stof DMT bevat en de ander een MAO-remmer dat ervoor zorgdraagt dat de eerste na inname niet direct door de maag naar buiten wordt gewerkt en dus kan worden opgenomen in het lichaam.

Graham Hancock heeft ooit eens een indrukwekkende presentatie op TED Talk gegeven over dit onderwerp. Een absolute aanrader. Het is een college over het ontstaan van het menselijk bewustzijn en hoe stoffen zoals psilocybine hier mogelijk aan bijgedragen hebben. Hancock, die overigens zelf tot op dat moment maar liefst acht Ayahuasca ceremonies had bijgewoond, stelt in zijn verhaal dat de mensheid er oneindig veel beter uit zou zien als elk mens zo'n ceremonie had ondergaan. Het laat je ego varen en maakt je bewust van het feit dat je als mens een waar onderdeel bent van het grote geheel dat aarde heet, met alles erom heen. Het geeft je een gevoel van verantwoordelijkheid naar het groter geheel, iets waar grote ego's onder de mensheid nauwelijks of geen last van hebben.

Terugkomend op de man die overleden is rest de vraag wat hier mis is gegaan. Want dat is het. Als je in een Ferrari stapt is het raadzaam om eerst les te krijgen in hoe je zo'n gevaarte moet besturen, anders zou je hem binnen vijftig meter al om de eerste beste boom hebben gevouwen. Dat lijkt me hier ook het geval. Wil je aan een Ayahuasca ceremonie meedoen, dan moet je zeker de nodige voorbereidingen treffen. Belangrijk hierbij is je eet- en drinkpatroon in de periode voordat je aan de ceremonie deelneemt. Doe je dat niet, dan zouden er inderdaad nare dingen kunnen gebeuren. Het blijft gissen naar de precieze oorzaak, maar wellicht hebben de betreffende man en de organisatie gefaald in een stuk broodnodige voorbereiding.

Een Ayahuasca ceremonie woon je niet voor je plezier bij. Je schijnt er ongelooflijk beroerd van te worden en 'door een hel te gaan', maar uiteindelijk krijg je inzichten die je als mens verder brengen.

Zelf heb ik (nog) geen Ayahusca ceremonie bijgewoond en de vraag is of ik dit ooit wel zou doen. Misschien, maar op dit moment is die behoefte er niet. Ik heb wel Kambo gedaan (zie een eerder bericht in deze blog) en dat heeft mij naast verkregen inzichten en versterking van mijn immuunsysteem ook in contact gebracht met mensen die meerdere Ayahuasca ceremonies hebben bijgewoond. Naar mijn ervaring allemaal mensen met een groot bewustzijn die één voor één openstaan voor een diepgaand en open gesprek.

Neem eens achttien minuten de tijd om zonder vooroordelen het verhaal van Graham Hancock aan te horen. Het geeft je een ander beeld dan wat het nieuws heeft neergezet over Ayahuasca.

Durf jij open minded te zijn?