Haatpredikant


Nog niet zo lang geleden er heel wat te doen geweest over de de komst ja of nee van de veelbesproken Amerikaanse haarprediker. Ik wil zijn naam niet eens noemen - ben ik vergeten trouwens - want een dergelijk individu zou geen enkel podium mogen krijgen. Nergens. Ik drukte op 'play' - ergens op een nieuwspagina - en hoorde deze man binnen een paar seconden direct de grootste onzin uitkramen. Wat mij verbaast is hoe het toch mogelijk is dat wij als mens onze eigen hersenen dermate kunnen inperken dat we blind worden voor de realiteit en ons laten leiden door al of niet zelf gecreëerde waanbeelden.

Het eerste wat me bij die man opkomt is dat hij al vanaf zijn jeugd ernstige twijfels heeft over zijn eigen seksualiteit en in alle hevigheid wilt ontkennen dat hij eigenlijk meer op mannen valt dan op vrouwen. In een poging zijn 'mannelijkheid' te bewijzen heeft hij inmiddels negen kinderen door zijn vrouw op de wereld laten zetten en schreeuwt hij van de daken dat vrouwen niet als gelijken moeten worden behandeld. Hij heeft dus meer op met mannen, zo blijkt. Hoe grotere bek en hoe meer hij zich afzet, hoe meer ik twijfel over zijn geaardheid.

Maar terugkomend op dat korte filmpje: hij geeft daarin aan dat homo's veelal ongelukkig zijn, gezien het hoge zelfmoord-percentage onder deze groep. Een meer dan stuitende en stupide constatering die vergeleken kan worden met het vreemd vinden als iemand boos wordt wanneer je hem berooft of met de dood bedreigt. Juist door dit soort bekrompen individuen voelt de niet-hetero community zich niet veilig en zelfs vaak ongelukkig. Er zijn zelfs landen waarin op homoseksualiteit de doodstraf staat. Hoezo voelt de gemiddelde homo zich ongelukkiger dan onze hetero medemens... De oorzaak ervan lijkt me duidelijk.

Het is en blijft voor hele bevolkingsgroepen zeer lastig, ja, zelfs onmogelijk, uit hun gekooide geest te stappen en zich in te beelden in andersdenkenden. En dat terwijl onze geest nagenoeg grenzeloos is. Kijk maar eens om je heen en verwonder je over wat wij als mens allemaal hebben gecreëerd. Nee, niet de natuur, die hebben we te leen; ik heb het over alles wat niet-natuur is. Het brein van de mens is ongebreideld; gebruik deze eigenschap dan ook op een positieve manier en leer te begrijpen dat er ook mensen zijn die niet in jouw straatje passen. Zolang die personen anderen maar niet benadelen...

Voor een haatprediker zit een dergelijk attitude aan het andere eind van zijn belevingsspectrum, met als gevolg een nagenoeg onoverbrugbare kloof. In zo'n situatie is het wellicht eenvoudiger om een stapje hoger te gaan staan en te kijken naar wat ons allen met elkaar verbindt in plaats naar wat ons van elkaar scheidt. In dit geval is dat ons mens-zijn. Het haalt grenzen weg en opent deuren. Als we elkaar vanuit deze optiek bekijken heeft niemand op de hele wereld meer behoefte aan haatpredikers omdat deze alleen maar domheid, verdeeldheid en negativiteit uitkotsen. Als mens zijn we namelijk één, met al onze voors en tegens...