Cannabis


Cannabis, het blijft een hekel onderwerp. Hoe kan het toch dat een veelzijdig product dat we zo uit de natuur kunnen plukken meer discussie teweeg brengt dan de door ons zelf geproduceerde suikerproducten, alcoholische dranken, sigaretten en allerlei pillen en poeders? Omdat het gevaarlijk is? Ha ha, laat me niet lachen! Ooit wel eens de bijsluiters gelezen die onze medicijnen vergezellen? Of dronken geweest? Of verslaafd aan zoetigheid of roken? Zomaar een greep uit middelen die in veelvoud gevaarlijker zijn dan cannabis. Waarom? Omdat ze bijna ongelimiteerd door ons genuttigd mogen en kunnen worden terwijl we met zijn allen weten welke gevolgen en gevaren het (teveel) gebruik ervan met zich mee brengt. En dan benoem ik nog niet eens het teveel consumeren van vlees of het uitstoten van allerlei nare gassen en gifstoffen in ons milieu of het dumpen van ontelbare tonnen aan plastic in onze wateren. Als je dit alles bij elkaar neemt en dit afzet tegen wat de cannabisplant ons te bieden heeft... moet ik nog meer zeggen?

Vandaag stond er in het nieuws dat de ABNAMRO een door de overheid aangestelde teler van cannabis als klant heeft geweigerd, net zoals meerdere banken al eerder zouden hebben gedaan. Ik ben benieuwd waarin ABNAMRO en de andere banken hun geld in investeren. Waarschijnlijk dus niet in de zaken die ik hierboven heb opgenoemd, want die zijn allemaal slecht voor ons of levensgevaarlijk bij misbruik ervan. Waarschijnlijk investeren ze in alles wat groen is en wat geen schade aan mens, dier en milieu toe brengt. Of toch niet?

Cannabis is een ontzettend veelzijdige plant. In 1940 heeft Henry Ford al een auto gebouwd waarvan de carrosserie gemaakt was van hennep. Zoek maar eens op Youtube naar 'Ford hemp car' en verbaas je over het feit dat de auto, ondanks dat men hem met een voorhamer bewerkt, geen enkele deuk in zijn carrosserie lijkt toe te willen staan. Onverwoestbaar. Maar ja... een product dat zomaar in de natuur voorhanden is en waarop nauwelijks winst kan worden gemaakt is natuurlijk lang niet zo interessant als bijvoorbeeld ijzer. Daar moeten hele bedrijven voor worden opgetakeld om dit uit de grond te krijgen en op allerlei manieren te verwerken.

Zo zijn er nog legio toepassingsvoorbeelden van cannabis, teveel om hier op te noemen. Maar is cannabis dan helemaal niet gevaarlijk? Uiteraard, maar dat is autorijden of oversteken op een zebrapad ook wanneer je niet oplet! Hier geldt net zoals zoveel zaken: indien met mate en in de juiste context gebruikt, is de cannabisbloem - het meest bediscuscieerde onderdeel van de plant omdat daar THC uit wordt gewonnen - een onschuldig natuurproduct. Het wordt pas gevaarlijk als je het in grote mate en in de verkeerde context gaat gebruiken. Net zoals nu al tijden het geval is met alcohol, suikerproducten, tabak, vlees en onze pillen en poeders. Daar wordt nauwelijks iets mee gedaan terwijl hele volksstammen beseffen dat al die troep niet goed voor ons is.

Verder is cannabis gevaarlijk omdat het heel bewust op grote schaal als illegaal en dus strafbaar wordt bestempeld. Dat trekt mensen aan die het niet zo nauw nemen met de wet. Dán pas wordt het echt gevaarlijk. Als we nu eens met zijn allen gaan onderkennen dat cannabis een natuurproduct is die ons door onze schepper - wie dat ook is - is gegeven, dan pas kan er acceptatie plaatsvinden en kunnen we alle voordelen die de cannabisplant heeft vrijelijk ervaren. Vraag naar de ervaringen van CBD gebruikers. Die schijnen er veel baat bij te hebben omdat deze onschuldige olie hun lijden verlicht en hun leven weer leefbaar maakt. Ook een product uit de cannabisbloem.

Ik kan nog pagina's vol schrijven over dit onderwerp, maar dat bewaar ik wel voor later. Resumerend: wees niet kortzichtig als het om cannabis gaat en kijk verder dan je neus lang is. Veel producten die we vandaag de dag bijna onbeperkt kunnen kopen zijn voor ons vele malen gevaarlijker dan deze veelzijdige plant. Maar ja, die producten zijn door de mens zelf bedacht en geproduceerd. Cannabis niet... die hebben we van moeder natuur gekregen en dat mag dus blijkbaar niet... Een goed verhaal...