Hoera, corona!Bijna heel de wereldbevolking is van slag. Een met het blote oog onzichtbaar gedrocht heeft ons aller leven flink op de kop gezet. Sterker nog, het leven voor een deel van ons zelfs heeft beëindigd. Het is niet de eerste keer tijdens het menselijk bestaan dat zich zoiets voordoet. Pandemieën zijn er van alle tijden. Maar doordat we als mens zo nauw met elkaar verbonden zijn door de nieuwste technologieën, lijkt deze pandemie meer invloed op ons bestaan te hebben dan alle voorgaande.

Het begon ver van ons huis, maar bereikte ons binnen no-time. En vlak nadat het virus zich als een lopend vuurtje verspreidde, begonnen de complottheorieën erachter aan te rennen, zich tevens als een virus manifesterend. De mensheid in de war: wat is nu waar en wat niet waar? Worden we allemaal in de zeik genomen of is het toch allemaal echt?

Gezien de vele slachtoffers die inmiddels zijn overleden of in de overvolle ziekenhuizen liggen - en het overbelaste zorgpersoneel -, lijkt mij het antwoord duidelijk. Dit is niet een of ander plan van een of andere vage elite club. Dit is écht en raakt iedereen. Maar de impact is nogal verschillend. Inderdaad... het zou zomaar kunnen dat een paar elite groepjes veel voordeel halen uit deze pandemie en dat de meerderheid het flink te verduren krijgt. Maar dat is iets van alle tijden. In oorlogen gebeurt precies hetzelfde. Het volk is de pineut en de wapenleveranciers draaien torenhoge winsten. Het is maar aan welke kant je staat.

Corona heeft mensen aan het denken gezet. 'Waarom gebeurt dit?' 'Hoe ga ik dit met mijn bedrijf overleven?' 'Wanneer kan ik mijn ouders weer bezoeken?' En niet onbelangrijk: 'Wat moet of kan ik doen om er - van mijn business of mijn leven - toch nog iets te maken?'

Met name die laatste vraag hebben velen onder ons zichzelf gesteld. En dat is maar goed ook. Het heeft ervoor gezorgd dat er veel nieuwe initiatieven zijn ontstaan, puur uit nood geboren. Er zijn initiatieven gestart waar nooit iemand eerder aan had gedacht. Nu de nood aan de man is, en mensen en bedrijven zich als een kat in het nauw voelden gedreven, viert creativiteit hoogtij. Terugkijkend in de geschiedenis: veel door de mensen bedachte dingen zijn uit nood geboren en dat is in deze pandemie niet anders. Wat hiervoor nodig is, is een positieve mindset die naar mogelijkheden zoekt in plaats van bij de pakken neer gaat zitten. Er zijn mensen die hun baan verloren, maar zich snel hebben laten omscholen om - voor zolang het duurt - ander werk te doen. Natuurlijk gaat die vlag niet altijd op en zijn er mensen en bedrijven bij wie het water boven de lippen staat. Dat is uiteraard ontzettend naar. Maar ook hier geldt: niets doen en achterover liggen is ook geen optie. Je moet toch wát doen om verder te kunnen?

De online activiteiten zijn het laatste jaar enorm toegenomen door het thuiswerken en het online bestellen. Veel bedrijven die dachten dat internet niet zo belangrijk was voor hun business hebben ontdekt dat dit wel degelijk kansen biedt en zijn ermee aan de slag gegaan. Er is ontzettend veel online op te lossen, zo is gebleken.

Kijk, een kapper kan helaas niet virtueel knippen en mag ook maar één bezoeker thuis per dag ontvangen. Die kan dus voorlopig niet aan de slag. En zo zijn er nog meer beroepsgroepen te bedenken die 100% afhankelijk zijn van lichamelijke aanwezigheid van hun klanten. Maar nogmaals: als niets doen geen optie is, dan liggen er misschien - tijdelijk - mogelijkheden in een ander vakgebied. Het is maar hoe je met de situatie omgaat. Ga je achterover liggen of ga je op zoek naar nieuwe mogelijkheden? Het antwoord lijkt mij duidelijk.